Wednesday, 19 February 2014

Vitamin C Manfaat dan Kelebihannya.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Seronok jugak ada blog sendiri ni...banyak benda yang boleh dikongsi...terutamanya bila dah join Shaklee... Baru tahu tentang suplemen, ubat- ubat dan lain - lain lagi. Niat utama buat blog ini, mestilah kerana Allah...kalau buat kerana manusia...blog kita tidak akan maju.... Semoga Allah tetapkan hati dan niat saya untuk benda yang bermanfaat untuk anda semua...

So entry kali ni kita berbicara tentang kehebatan vitamin c Shaklee... Kita tahu sekarang adalah lambakan suplemen. Sebut je brand apa, pasti ada di farmasi. Terserah kepada anda untuk membuat pilihan yang terbaik untuk tubuh anda.


Perbezaan Vitamin C Shaklee dengan yang lain adalah :" Sains pembebasan berterusan secara semulajadi vitamin C telah direka oleh Shaklee." 

♥ Setiap tablet vitamin C mengandungi 7.5 sebiji buah termasuk kulitnya (500mg), dan pembebasan vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam.

♥ Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet vitamin Shaklee ( di dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

♥ Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid ( 25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai vitamin  C Complex.

♥ Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C di dalsm tubuh kita, mrlegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.


MANFAAT UTAMA

■ Melegakan Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, hanya ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot nenjadi lembik.

■ Memperbaiki Simptom Pendarahan - Kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

■ Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, athma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema.

■ Memerangi Kanser - Ia adalah satu-satunya anti oksidan yang betkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T- cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia yang berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan, ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel- sel mita.

■ Mencantikkan Kulit - Ambil vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.

■ Memperbaiki Insomnia - Ia membaiki insomnia, stress masalah berkaitan mental seperti keresahan.

■ Mengekalkan kolestrol sihat - Ianya mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkankapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarshan serebral dan skurvi.


Tahukah anda???

      Haiwan menghasilkan vitamin c mereka sendiri, arnab mampu menghasilkan 18,000 mg (18g) vitamin C sedangkan manusia tidak menghasilkan vitamin C. Tambahan pula, vitamin C larut air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita. Oleh yang demikian, adalah perlu untuk kita mengambil vitamin C setiap hari. Vitamin C tidak memberi kesan toksik.

     Kajian dar Dr. James Scala telah menunjukkan, adalah selamat untuk mengambil vitamin C dalam sehari. Dr.Pauling, yang menemui vutamin C , mengambil 18g srhsti dan beliau adalah sihat secara fizikal pada umur 94 tahun.


Adakah memadai Vitamin C dari buah?? 

        Setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60 mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum. Oleh yang demikian, buah yang tidak ranum mengandungi kandungan vitamin C yang sedikit. Kandungan vitamin C pada buah akan berkurangan kepada separuh apabila dipeyik dan akan musnah pabika terdedah kepada kepada kepanasan.


Itu lah serba sedikit info tentang vitamin C Shaklee, diharap info ini dapat membantu kawan-kawan yang tercari- cari vitamin C.

" Sharing is caring"

Hubungi saya untuk free konsultasi
Pm@wassup saya 012.777.5059

No comments:

Post a Comment

Hubungi Saya :

1. Email : norfauzanijumodi@gmail.com

2. Sms/whats app : 0127775059

3. Face book : https://www.facebook.com/nor.f.jumodi